Media 2 5 miljoen Brabanders en 7 miljoen brabantse Varkens

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11927
  • 306
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1528 media
  • uploaded 7 februari 2015

2.5 miljoen Brabanders en 6 a 7 miljoen Brabantse Varkens
 
Merijntje uit Halsteren is een Noord Brabander uit het West-Brabantse maar hij is etnisch samengesteld uit 50% Zeeuws bloed en 50% Noord Brabants bloed. Een leuke mix die van hem geen doorsnee Brabander maakt en enerzijds zijn zuinigheid en anderzijds zijn losbandigheid verklaart.
 
Merijntje las nu kort geleden dat hij behoort tot één van de 2.5 miljoen Brabanders die er onlangs nog zijn geteld of geteld gaan worden. Dat is een mooi rond getal en de groei zit er nog in want de lust tot het maken van baby’s blijkt te zijn toegenomen. Dit wordt mede gestimuleerd door de verbeterde economische situatie en in mindere mate door sterk toegenomen geslachtsdrift. Merijntje werd door het cijfer van 2.5 miljoen aangezet tot denken wat er nogal niet meer aan levende wezens in deze gevarieerde provincie rondloopt. Zo kwam hij tot de ontdekking dat er in de provincie tussen de 6 a 7 miljoen varkens zijn te vinden. Daarmee is Noord Brabant kampioen in ons land. Er leven dus meer varkens in de provincie dan mensen. Hij vroeg zich ook af of er een stereotype Brabander te vinden zou kunnen zijn.
 
“De Brabander” bestaat niet volgens Merijntje want ja hoe zou je die moeten omschrijven. De Brabantse mens is er wel degelijk maar die varieert individueel net zo veel als dat de gezichten van de Brabanders er allemaal anders uitzien op een paar een-eiige tweelingen na dan. Dit roept meteen ook de vraag op of “Het Brabantse varken” bestaat en of die onderling ook allemaal uniek van snuit zijn zoals dat bij de mens als een groot wonder het geval is. De groei is er dus bij de Brabantse mens nog lang niet uit en we vermeerderen ons zelf op naar de 3.0 miljoen Brabanders.
Die moeten allemaal wonen en Merijntje ziet daar liever geen kostbare landbouwgrond aan ten offer vallen dus hij hoopt dat ze zo veel mogelijk worden gehuisvest in hoogbouw. Dan kunnen ze ver kijken over het Brabantse land waar boeren en tuinders ijverig bezig zijn om voor de voedselvoorziening van al die Brabanders en vele anderen te zorgen. Noord Brabant is een mooie provincie ervaart Merijntje maar er zijn grote verschillen.
 
De relatief rijke west Brabander van de vete klei voelde zich in het verleden verheven boven de arme oost-Brabander die het met magere zandgrond moest doen. Maar nog gekker: in west-Brabant voelde de ene dorpeling zich weer verheven boven iemand uit een ander dorp in hetzelfde gebied. Mensen uit bijv. Bergen op Zoom werden door mensen uit Halsteren gezien als “klaplopers” die probeerden bij je te komen eten en daarna weer snel vertrokken. Merijntje weet ook wel dat dit gemeenplaatsen waren die niet klopten maar toch gaarne en met leedvermaak in stand werden gehouden zoals de gedachte dat men in Wouw veel pap at en in Steenbergen bij een ruzie vlug klaar stond met het mes en bewoners van St Willibrord als Heikesgast geen goede naam hadden.

Categorieën: Varkens, Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010