Media Aardappel lekker en maakt niet dik

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11204
  • 760
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1538 media
  • uploaded 25 mei 2013

Van aardappelen wordt je niet vet!!
De aardappel is nog steeds ons volksvoedsel nummer een. Hier in West-Brabant en dan vooral op het zeekleigebied en in Zeeland worden relatief veel aardappels geteeld. Dat moet ook allemaal worden opgegeten. Dat gebeurt ook meestal en wat niet via menselijke consumptie verdwijnt gaat naar de veevoedersector. In Bergen op Zoom o.a staat de aardappelverwerkende fabriek van “Lamb Weston”. Wanneer u er op let zult u merken hoeveel vrachtwagens daar dagelijks naar toe en vandaan gaan. Er naar toe met de onbewerkte aardappel en er vandaan met friet of chips.
Veel aardappeltelers werken met contracten voor de aardappelverwerkende industrie en spreken daarbij van te voren af welke prijs ze zullen ontvangen van hun product afhankelijk van de kwaliteit en maatsortering. De financiële opbrengst ligt dan ten dele vast want de prijs per kilo is dus afgesproken maar hoeveel kilo’s (tonnen) aardappelen er op 1 ha worden gerooid staat niet vooraf vast. Daarin zit dus nog wat niet te voorspellen financiële rek voor de telers. Hoe meer kilo’s hoe meer geld. De opbrengsten per ha kunnen van jaar tot jaar afhankelijk van de groeiomstandigheden enorm variëren.
Er zijn ook telers die niks van een contract willen weten en de aardappelen voor eigen risico telen. Ze willen vrij zijn en genieten daarvan.  Ook van de spanning die aardappelprijs op de vrije markt zal doen. Dat kan goed uitpakken zoals in het afgelopen aardappelseizoen maar ja het seizoen daarvoor was dramatisch slecht. Doch niet klagen dan want de teler weet vooraf wat voor risico hij loopt.
Aardappelen zijn goed voedsel en in tegenstelling tot wat er wel eens wordt gedacht wordt je er niet zwaarlijvig van maar krijg je er wel een voldaan gevoel van. Bovendien heb je dan nog de keuze aan een brede variatie aan rassen met verschillende kookeigenschappen.
De aardappel zelf is dus geen dikmaker maar ja wanneer men er veel vette jus bij gebruikt of andere calorierijke sausjes dan wordt het een ander verhaal maar daar kan men de aardappel geen schuld van geven.
Ook al wordt ons eetgedrag steeds internationaler met rijst en pasta toch blijft de patat in vele vormen het hoofdvoedsel van ons volk. Veel van de aardappelen die jaarlijks worden geoogst worden in de aardappelverwerkende industrie gebruikt en verlaten dan als friet, chips of poeder deze bedrijven. Zonder deze verwerking zou de aardappelteelt lang niet tot de groei hebben kunnen komen zoals dat nu het geval is.
Onvermeld mag niet blijven dat er tegenwoordig zeer geavanceerde bewaarsystemen zijn waarbij de aardappel die in oktober wordt geoogst en ingeschuurd in juni van het volgend jaar er nog uitziet alsof ze eergisteren werd gerooid.
 
We schreven destijds een column in het blad van de Noord Brabantse Maatschappij van Landbouw die we in deze bijdrage  ook als foto weergeven.
U kunt de column in audio beluisteren via de bijgaande You Tube link:
http://www.youtube.com/watch?v=tH76to5IhCo
 
Tevens kunt U de column lezen via een PDF bestand dat we hieronder weergeven:
"In het verre verleden, meer dan 40 jaar geleden, schreef ik wekelijks een column voor het blad van de Noord Brabantse Maatschappij van Landbouw onder de naam Van Erf en Akker en als schuilnaam Schrijfkouter. Die naam is afgeleid van een schijfkouter in een ploeg. De naam en de schuilnaam werden destijds bedacht door Arie Korteweg secretaris van de Noord Brabantse Maatschappij van Landbouw."
Sommige van de columns zullen vanwege de "ouderdom" hier en daar een beetje gedateerd zijn maar veelal zijn ze ook nu nog actueel.
 
 

Categorieën: Algemeen, Akkerbouw, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010