Media Boer blijft baas op eigen erf en akker

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13053
  • 69
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1618 media
  • uploaded 1 september 2018

Boer wil baas blijven op eigen erf en akker

Merijntje uit Halsteren is blij dat de regen die tot nu is gevallen voor eventjes voldoende is om de kunstmatige beregening met haspels en dergelijke stop te kunnen zetten. Dat betekent ook rust voor de boer en zijn familie en hoeft hij niet meer bij nacht en ontij het bed uit om de regenhaspel te gaan verzetten. Minister Schouten is op bezoek geweest bij een door droogte getroffen akkerbouwer in de Veenkoloniën in Drenthe. Het was echt zo’n politiek bezoekje denkt Merijntje dat helemaal niets voorstelt maar waar een bewindsvrouw in dit geval niet onderuit kan om haar eigen imago niet te grabbel te gooien . Ze wil laten zien dat ze meeleeft met de door droogte getroffen boeren en niet als hardvochtig en gevoelloos overkomen. Ze kwam met een lege portemonnee en probeerde boeren blij te maken met een sigaar uit eigen doos en met wat mem noemt een “dode mus” Ondertussen laten politici geregeld van zich horen en dan doen ze het vaak voorkomen of ze de boeren willen helpen met hun bedrijfsvoering. Merijntje denkt dan “waar bemoeien ze zich mee” Ze willen het doen voorkomen alsof ze begaan zijn met het lot van boer en tuinder.

Ze geven zelfs adviezen wat hij zou moeten doen om zijn bedrijf milieuklaar te maken. Merijntje verdenkt dit soort politieke figuren ervan dat ze vooral hun eigen kiezers en dat zijn niet de boeren ter wille proberen te zijn. Merijntje beseft dat de electorale macht van de agrarische sector weinig meer voorstelt want het aantal boeren slinkt met de dag. De boeren die er nog zijn willen graag baas blijven op eigen erf en akker en daarom kijken ze bijv. met zorg naar ontwikkelingen in Zuid Afrika waar de neiging van de zwarte regering toeneemt om grond van witte boeren te onteigenen zonder financiële vergoeding. In het buurland Zimbabwe hebben ze er veel ervaring mee want daar is menig witte boer weggejaagd of weggepest en de grond kwam in handen van de Staat die het verdeelde onder de bevolking met een dramatische terugval van de voedselproduktie.

Merijntje schrok van het feit dat dictator Stalin destijds in de Sovjet Unie de dood van minstens 5 miljoen boeren uit de Ukraine op zijn geweten heeft. Omdat ze er niets voor voelen om hun grond af te staan aan de staatsboerderijen strafte hij hen met het afpakken van alles wat ze bezaten.

De winter deed de rest want de boeren verhongerden en vroren dood. Merijntje denkt niet dat de Nederlandse Staat boeren de grond wil afpakken maar via alle regels en voorschriften kan het wel zover komen dat heel wat boeren er het bijltje bij neergooien en stoppen met boeren. En ja…dat is wat ze uiteindelijk graag hebben gewild, dus hebben ze dan de slag gewonnen...

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010