Media Boer wordt niet meer wakker van hanengekraai

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12432
  • 65
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1563 media
  • uploaded 14 mei 2016

Boer wordt niet meer wakker van hanengekraai

Merijntje wist niet dat de gemiddelde Nederland het meeste uren slaapt in vergelijking met de rest van de wereld. Dat is uit een onderzoek gebleken en zal wel zijn gefinancierd door een matrassenfabrikant. Blijkbaar slapen we gemiddeld 8 uur en 12 minuten per etmaal. Merijntje moest ineens denken aan een schoolplaat in de klas van de lagere school. Daar zag je in de bedstee een boer met zijn vrouw liggen terwijl er voor het venster een haan stond te kraaien.

Zo werd een boer vroeger gewekt bij het kraaien van de hanen. Meestal ging hij dan ook met de kippen op stok. Voor wie het niet weet een kip gaat bij het vallen van de duisternis op een stok in het hok zitten en valt in slaap. Merijntje weet natuurlijk ook wel dat het een nostalgisch plaatje is en dat de komst van elektriciteit veel in het levensritme heeft veranderd. Dag en nacht kunnen we nu aan het werk zijn.

Op het boerenbedrijf heerst nog een geen 24 uurs economie maar veel scheelt het soms niet. Trekkers die voorzien zijn van uitstekende verlichting maken het mogelijk om ongestoord door te gaan met het werk ook al is de nacht gevallen. Alleen het weer kan nog niet worden beïnvloed en dat kan soms de boer wat langer in bed houden dan anders. Merijntje hoorde eens een bejaarde boer zeggen dat hij zo weinig mogelijk wilde slapen want hij kon nog lang genoeg dood zijn. In dat opzicht bestaat er een wereld van verschil in uitleg als het gaat over uitslapen en inslapen.

Wanneer je snel in slaap valt dan is dat fijn want tobben en draaien en woelen in je bed als je slaap niet kunt vatten is erg vervelend. Wie die term inslapen heeft verzonnen verdient een pluim want Merijntje weet dat de praktijk in dat opzicht wel eens heel anders is dan vredig het tijdelijke met het eeuwige verwisselen Hij hoorde eens een wijze boerin zeggen dat wie vroeg opstaat en laat naar bed gaat een lange dag heeft en daarin heel veel kan doen. Ze had samen met haar man een melkveebedrijf en een boerenkaasmakerij en ja daar is heel veel te doen.

Merijntje denkt trouwens ook dat er geen “gemiddelde” Nederlander bestaat. Hij is er bijna zeker van dat zelfstandigen minder slapen dan loontrekkers en dat ouders anders slapen dan jongeren en vrouwen weer anders dan mannen.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010