Media Boer zijn op de grens van leven en dood

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12634
  • 68
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1619 media
  • uploaded 14 oktober 2016

Boer zijn tussen de grens van leven en dood

Ook Merijntje kon er deze dagen niet aan ontkomen om al de meningen en commentaren te lezen en te horen over het voorstel van minister Schippers een mogelijkheid tot levensbeëindiging te verstrekken aan mensen die het leven min of meer gezond en wel toch beu zijn

Deze weergave is kort door de bocht beseft Merijntje maar de knuppel is in het hoenderhok gegooid en nu maar zien hoe dit voorstel zal worden benaderd en of het vooralsnog verder komt dan een voorstel.

Merijntje vroeg zich af of hij misschien boeren of boerinnen kende die gebruik zouden willen maken van zo’n begeleide dood. Hij kende ze niet maar hij kende wel hoogbejaarde mensen die “der dagen zat” het liefst zomaar in hun slaap zouden overlijden en zonder lijden, geestelijk of lichamelijk, het leven te beëindigen. Als argument bij het wetsvoorstel werd o.a. aangevoerd dat veel stokoude bejaarden eenzaam zijn en geplaagd worden door vele gebreken.

Ze worden ernstig belemmerd in hun welzijn en ze hopen vaak zo maar stilletjes te sterven. En als dat niet op die manier lukt er met behulp van een middel een eind aan te maken. Merijntje heeft zijn beide grootvaders goed gekend. Ze woonden alle twee respectievelijk in het huis van hun zoon of dochter en hadden daar een privé ruimte voor zichzelf.

Ze hadden het prima en ze hadden helemaal geen zin om te sterven want het leven van alledag op een gemengd bederijf bleef hen tot hoge leeftijd aan het sterfbed volgen.

De grootouders vervulden een belangrijke taak ook nog toen ze “bet-over” grootouder waren geworden. Ze hadden nooit het gevoel “overbodig” te zijn. Integendeel ze werden nog voor allerlei klusjes opgeroepen om die uit te voeren.

Merijntje kan zich wel voorstellen dat er bejaarden en eenzamen zullen zijn die het wel “prettig” vinden dat er zo’n mogelijkheid zou zijn. Iets “achter de hand” voor het geval dat. Er zijn ook gevallen bekend van boeren die het geestelijk of financieel niet meer zagen zitten die de hand aan zich zelf hebben geslagen en zo de vrijwillige dood vonden.

Dat is iets dat bij wet nimmer te regelen valt en hoe tragisch ook behoort tot de fundamentele rechten van het individu. De mens die nooit en te nimmer zelf om het leven heeft gevraagd en zonder zijn of haar toestemming op de wereld kwam zal dan misschien straks wettelijk wel zelf mogen beslissen wanneer hij of zij er weer af wil.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010