Media Boeren onmisbaar in tijden van oorlog en vrede

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13155
  • 37
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1629 media
  • uploaded 3 mei 2019

Boeren onmisbaar in tijden van oorlog en vrede (video)

Merijntje uit Halsteren heeft de tweede wereldoorlog niet zo bewust meegemaakt maar hij herinnert zich nog wel dat er grote vraag was naar bepaalde voedingsmiddelen. Roomboter was o.a. zo’n produkt daar kon je mee handelen. Hij herinnert zich nog hoe zijn moeder hoognodig een nieuw behangetje in de woonkamer wilde plakken maar er niet aan kon komen.

Bij een winkelier die over deze aken beschikte kon ze echter tot een akkoord komen toen ze hem aanbood te ruilen voor roomboter. De deal was zo gesloten en beide partijen waren tevreden. Kleine gebeurtenis maar veel grotere impact had de Hongerwinter in Nederland boven de rivieren. Vooral stedelingen hadden het zwaar en zochten voedsel bij boeren in het land. Merijntje weet dat de meeste boeren welwillend tegenover deze hongerlijders stonden maar dat er ook waren die er schaamteloos van profiteerden en de voedselzoekenden het vel over de oren haalden en alleen nog wilden ruilen tegen goud en goed. Maar Merijntje die in de meimaand ook meemaakt dat we op 1 mei de dag van de Arbeid vieren ofschoon we daar in Nederland weinig of niets mee doen beseft dat met een werkweek van 38 uur maar liefst 130 uur overblijft om “niets” te doen Meer aandacht krijgen 4 en 5 mei. Dodenherdenking en Bevrijdingsfeest. Belangrijke data waarbij Nederlanders herdenken wat er in de oorlog is gebeurd. Niet vergeten en dat is goed denkt Merijntje en hij is blij dat na 1945 het oude Europa geen oorlogen meer op haar grondgebied heeft gekend. Maar Merijntje weet ook dat zowel in tijden van oorlog als in vrede de voedselvoorziening van onmisbaar belang is en blijft. Daarom denkt hij dat boeren meer waardering en meer aandacht zouden moeten krijgen. Ja, hij pleit zelfs voor een “Nationale Boerendag” in de geest van 5 mei viering want vrijheid is weinig waard als je dat met een lege maag moet doen.

Mei is een bijzonder maand weet Merijntje uit ervaring. Als kleuter op de “bewaarschool” waar nonnen de baas waren ging hij met de anderen in optocht naar de Mariagrot om daar zelf geplukte bloemetjes te brengen. Een andere onvergetelijke datum is 10 mei want dat was de dag de Nazi Duitsland Ons land binnenviel. Het een veroorzaakt het ander want wanneer er op 10 mei geen oorlog zou zijn uitgebroken zouden we dus nu geen 4 en 5 mei herdenkingen hebben gekend...

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010