Media Boerenzoon Gerrit Braks was symphatieke minister van Landbouw en Visserij

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12865
  • 48
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1538 media
  • uploaded 14 juli 2017

Boerenzoon Gerrit Braks was sympathieke minister van Landbouw

Merijntje uit Halsteren schrok er even van op toen hij hoorde dat oud landbouwminister Gerrit Braks op 84 jarige leeftijd was overleden. (1937-2017) Een mooie leeftijd maar ook niet bijzonder oud. In landbouwkringen werd hij gewaardeerd om zijn duidelijke en begrijpelijke taal. Hij wist ingewikkelde beleidsmaatregelen goed uit te leggen ook al waren het ingrepen die de boeren pijn deden.

Merijntje herinnert zich nog de tijd dat de melkquotering werd ingevoerd en de vrijheid van ongelimiteerd produceren van melk zomaar ineens werd verboden om daarmee overschotten uit te bannen. De melkveehouderij in Nederland stond op zijn achterste benen en schreeuwde moord en brand dat dit het einde van de Nederlandse melkveehouderij zou gaan betekenen.

Gerrit Braks verscheen in volle zalen met boze boeren die naar het leek voor geen rede vatbaar zouden zijn. Maar zie, toen Gerrit het op zijn manier uit de doeken deed ging men schoorvoetend accoord met de uitleg en schikte men zich in het onvermijdelijke. Omdat Gerrit ook minister van Visserij was en het daar niet goed ging en er van alles uit de hand liep werd Braks gedwongen om af te treden. PVDA er Jan van Zijl bracht hem ten val en Lubbers van het CDA stak geen vinger uit om zijn partijgenoot te redden.

Daarna heeft Gerrit Braks nog wat bij- en erebaantjes gekregen waaronder voorzitter van de KRO en waarnemend burgmeester van Eindhoven. Merijntje herinnert zich nog goed dat Braks graag voorzitter wilde worden van de FAO (Food and Agricultural Organisation). Daarover moest door de landbouwministers van alle landen worden gestemd maar Braks moest een bittere nederlaag lijden en ontving slechts 1 stem en die was naar alle zekerheid van Piet Bukman de toenmalige minister van Landbouw in Nederland.

Nu is het afgelopen voor Gerrit Braks en in de media werd enige aandacht besteed aan zijn overlijden met een uitschieter in de Volkskrant die hem een hele pagina gunde. Noord Brabant kan terecht trots zijn op deze man die zijn sporen onuitwisbaar heeft verdiend voor de Nederlandse agrarische sector.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010