Media De Boeren na de dood van Nelson Mandela

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11495
  • 1009
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 8 december 2013

De Boeren na de dood van Nelson Mandela
Merijntje is onder de indruk van de massale belangstelling voor de dood van Nelson Mandela. Een wereldfiguur is heen gegaan. Een man die samen met oud president De Klerk de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Madiba zoals zijn koosnaam is kwam na 27 jaar gevangenschap onder blanke overheersing als vredestichter de gevangenispoort uit. Wanneer je dat kunt dan ben je een groot mens en is het geen wonder dat de hele wereld daar diepe bewondering voor heeft. Nu is hij op 95 jarige leeftijd gestorven en Zuid Afrika rouwt om de dood van deze bijzondere man.
Hij heeft na de machtsoverdracht het land bijeengehouden en de verschillende rassen tot verdraagzaamheid en vrede gebracht. De Boeren in Zuid Afrika die voor een groot deel uit blanken bestaan zijn op hun bedrijven kunnen blijven en zijn niet verdreven. Merijntje vraagt zich af hoe de zaak zich nu zal gaan ontwikkelen nu de oude wijze man er niet meer is. Er heerst landhonger in Zuid Afrika. Dat wil zeggen landhonger naar goede vruchtbare en ontwikkelde landbouwgrond. De zwarten in het land willen ook hun deel. Zullen ze daar geduldig op wachten tot hun legale kans daarop zich gaat voordoen of hebben ze niet zoveel geduld. De grond werd ontgonnen door de Boeren en tot vruchtbaarheid gebracht. Daarbij dient te worden bedacht dat deze grond niet werd afgepakt van de oorspronkelijke bewoners.
Er gaan al stemmen op van radicale groeperingen om de grond met geweld en intimidatie te verwerven. Ze kijken daarbij naar het buurland Zimbabwe waar president Mugabe de goede landbouwbedrijven die in handen waren van de blanken grondig om zeep heeft geholpen. Dit alles met als doel de bevolking gunstig te stemmen om zo zelf in het zadel te kunnen blijven.
 
Merijntje is van mening dat de Zuid Afrikaanse landbouw een voorbeeld is en kan zijn voor de rest van Afrika. Als er een land is dat een enorme schat aan ervaring heeft over agrarische zaken in Afrika dan zijn het wel de boeren in Zuid Afrika. Het positieve van het negatieve dat er in Zimbabwe is gebeurd kan zijn dat men er in Zuid Afrika een les uit heeft getrokken en zich wel tweemaal zal bedenken om toe te staan dan blanke boeren met geweld van hun land worden verdreven. Aan de andere kant leest Merijntje ook dat blanke boeren steeds meer het slachtoffer worden van overvallen waarbij groot geweld niet wordt geschuwd en geregeld doden zijn te betreuren. De politie doet er te weinig aan en het grote gevoel van onveiligheid kan er toe leiden dat de boeren vanzelf besluiten om te vertrekken.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010