Media De boer ploegt voort in oorlog en vrede

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11620
  • 518
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1575 media
  • uploaded 4 mei 2014

De boer ploegt voort in oorlog en in vrede
 
Merijntje is geboren in 1941 en zijn bouwjaar is dus gerealiseerd in de oorlogsjaren. Hij weet nog wel enkele dingen uit die tijd maar ook weer niet zoveel. Hij herinnert zich nog dat zijn ouders op een zeker moment een grote kuil groeven en daar hun schamele waardevolle bezittingen in begroeven omdat er werd gezegd dat rovende soldaten in aantocht waren. Die zijn nooit gekomen gelukkig. Hij herinnert zich ook nog dat ze met zijn allen in de kelder waren om te schuilen voor het naderende oorlogsgeweld. Gelukkig is er weinig gevochten maar er klonken wel gedurend geweerschoten.
Nu is het 2014 en Merijntje heeft in zijn hele leven tot nu geen oorlog meer meegemaakt. In het land heerst vrede en voorspoed ook al spreekt nu iedereen over een crisis. Begin mei gedenken velen een tweetal dagen die van belang zijn in de geschiedenis van ons land. Merijntje heeft groot respect voor de soldaten die op het slagveld vielen tijdens de bevrijding van o.a. Nederland. Aan twee kanten vielen de soldaten bij de aanvallers en de verdedigers, of anders gezegd bij de bezetters en de bevrijders. Aan beide kanten waren het moedige en onverschrokken strijders die hun plicht vervulden.
Het ging om de bestempeling van daders en slachtoffers. Merijntje herinnert zich ook de verhalen over de hongerwinter en de rol van de boeren daarbij. Vele burgers uit wat we nu de "Randstad" noemen gingen op zogenaamde hongertochten naar het platteland en ontmoetten daar boeren van velerlei pluimage. De meeste boeren waren graag bereid om hun medeburgers basisvoedsel te verschaffen. Er waren er ook weet Merijntie die misbruik maakten van de situatie en de mensen het "vel over de oren" trokken en woekerprijzen vroegen.
Het besef hoe belangrijk voedsel is werd haarscherp bij de bevolking in de hongerende gebieden in de geest gegriefd. Ook het belang van een gezonde landbouw in het kader van de voedselvoorziening stond helder in het voetlicht. Merijntje vreest dat van dat besef heden ten dage maar heel weinig meer over is. Merijntje hoopt dat dit besef nooit meer door een hongerwinter hoeft worden opgewekt maar dat gezond verstand en begrip voor de boerenstand als vanzelfsprekend in de harten van de bevolking kan worden genesteld.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010