Media Een boer kent geen overuren

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12104
  • 103
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1567 media
  • uploaded 22 augustus 2015

Een boer maakt nooit overuren

Merijntje las van de week dat een onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die meer dan 40 uur per week werken een oplopende kans hebben op een hartinfarct, hersenbloeding of beroerte. Het artikel werd gepubliceerd in het befaamde medische tijdschrift “The Lancet” Merijntje moest meteen denken aan zijn eigen beroep. Als boer was hij altijd bezig en kende hij geen werkweken waarin hij zoveel uren wel of niet had gewerkt. Hij kende alleen maar werkdagen waar hij behalve wanneer hij sliep min of meer altijd aan het werk was.

Hoeveel werkuren Merijntje en al die andere boeren en tuinders en zelfstandigen maken is niet echt te tellen. In ieder geval nooit meer dan 24 uur per etmaal want het kwam ook wel eens voor dat de werkzaamheden dag en nacht aandacht vroegen. Opmerkelijk is dat bijna geen enkele boer of boerin daarvan een fatale werkstress kwaal heeft overgehouden. Opvallend vind Merijntje het ook dat mensen die stokoud worden en dan met hun levensverhaal in de krant komen bijna allemaal vertellen dat ze heel hun leven keihard hebben gewerkt. Ze moesten knokken om staande te blijven in het economische leven en hebben daar nooit veel schade van ondervonden.

Merijntje constateert dat er 168 uur in een 7 daagse week zitten en wanneer men daar slechts 38 of 40 uur van moet werken dan moeten we wel met beide benen op de grond blijven staan en niet zeuren als daar in loondienst eens een keer 10 of 20 uur bijkomen in het belang van een goede zaak. De mensen die in het onderzoek waarover The Lancet publiceerde wel een hartkwaal of wel en beroerte kregen hadden die misschien anders al veel eerder gekregen wanneer ze niet zo veel arbeidsuren hadden gemaakt. Geen ene mens is gelijk aan de andere zowel lichamelijk als mentaal dus daarop een gemiddelde loslaten is riskant. Nu de grote vakanties achter de rug zijn en loon en salaristrekkend Nederland weer aan het werk gaat moeten de meesten weer wennen aan het gareel van de arbeid. Of ze nu 40, 50 of 60 uur moeten werken is niet van belang wanneer ze maar plezier hebben in hun werk. Merijntje denkt dat het ook heel erg interessant geweest zou kunnen zijn wanneer onderzocht was geworden hoe het gesteld is met de gezondheid van de langdurig werklozen. Zij die uitzichtloos op de bank zitten en hun leven min of meer kleurloos aan zich voorbij zien trekken.

Het lijkt Merijntje toe dat dit pas echt ondermijnend is voor de gezondheid en het welzijn van de mens. Merijntje kent zelf ook de weldaad van het feit dat het na gedane arbeid goed rusten is. Ook dat loon naar werken en geld verzoent de arbeid hem welbekend is. Dan komt levensgroot naar voren dat boeren en tuinders die altijd met hun bedrijf bezig zijn dit jaar in veel gevallen geen loon naar werken krijgen en ook dat de arbeid niet wordt beloond met geld. Dat is pas frustrerend en daar zou je echt wel ziek van kunnen worden.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010