Media Hittegolf of ging het toch niet door?

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12033
  • 137
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 27 juni 2015

Zomer moet niet gaan overdrijven met een hittegolf

Merijntje uit Halsteren is gelukkig bij ieder weertype maar als het zomer is dan moet het ook wel geregeld zomers weer zijn. En dat kreeg hij ook de afgelopen dagen maar toen hij vandaag op 27 juni zijn wekelijkse praatje hield was het ineens weer een stuk frisser.

Maar Merijntje leerde ook uit de weersverwachtingen dat we in de komende dagen te maken krijgen met een “hittegolf”. Daar zijn ze in de agrarische sector meestal niet zo gelukkig mee. De zomer moet ook weer niet gaan “overdrijven” denkt Merijntje. In het zuidwesten van ons land is al lange tijd geen regen van betekenis meer gevallen en wanneer daar dan ook nog een paar dagen een extreme hitte overeenkomt dan komt dat de gewassen die nu volop in het groeistadium zijn zeker niet ten goede.

Aan de andere kant herinnert Merijntje zich ook het boerengezegde dat een droog jaar meestal financieel goed uitpakt voor de akkerbouw. Maar hij kent ook de uitspraak dat een mens en dat mag dan een boer zijn het meeste lijdt om het lijden dat hij vreest. Een hittegolf is voor het melkvee en ander vee dat nog in de wei loopt ook geen feestje want vaak kunnen ze nergens meer schaduw vinden en is de brandende zon hun deel.

Merijntje wil er maar eens op attenderen dat zij die zo vurig pleiten voor “weidegang” ook eens aan dergelijke situaties moeten denken want een koe die tijdens een hittegolf in een comfortabele moderne stal staat en ruimschoots wordt voorzien van een “natje en een droogje” zal zich daar beter voelen dan waar ook. Aan de andere kant is het wel een goed idee om bij het organiseren van de weilanden ruimte te reserveren voor schaduwplekken en die zodanig plannen dat er met het mechanisch bewerken geen hinder van wordt ondervonden.

Merijntje denkt dat varkenshouders en pluimveehouders bij het naderen van een hittegolf allemaal nog eens extra controleren of de stalventilatie naar behoren functioneert en eventueel hun aggregaat nakijken voor een vlotte start in geval de stroom zou uitvallen tijdens een hittegolf. Juist dan moet alles optimaal functioneren om veel schade en dierenleed te voorkomen.

 

Ach, en tot slot is het ’s avonds na zo’n hete dag ook goed toeven in de tuin of op het terras met iets koels te drinken en de zwoelte van de avond en de nacht als een verfrissing te ervaren.

Toen Merijntje jong was zat de familie op zo’n avond buiten op de “plets” en had men de keukenstoelen naar buiten gehaald en achterstevoren in gebruik en liet men de armen rusten op de rugleuning.

Geen gedoe met design tuinmeubelen en een duur ingericht terras. Tja, dat was uit de tijd toen “Geluk nog heel gewoon was”

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010