Media Hoeveel vrije doorbetaalde dagen wil het volk

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12835
  • 58
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1619 media
  • uploaded 5 mei 2017

Hoeveel vrije en doorbetaalde dagen wil het volk.

Merijntje uit Halsteren stond stil bij de dodenherdenking en bevrijdingsdag. Twee dagen die ons er met de neus op zouden moeten drukken hoe belangrijk het is dat wij in een vrij en democratisch Nederland wonen. De roep om een extra vrije doorbetaalde dag voor bevrijdingsdag steekt de kop op. De vraag is echter in hoeverre is het de mensheid alleen te doen om gewoon lekker een vrije dag en niets meer of minder.

Steeds minder mensen hebben daadwerkelijk de druk van de “bezetting” meegemaakt en kunnen dus in feite geen oordeel vellen over het verschil tussen wel of niet “bezet” te zijn. Boeren hebben een vrij beroep en kunnen zichzelf spontaan een vrije dag geven als ze dat willen. Ze hoeven dat aan niemand te vragen maar ze claimen ook geen loon of salaris voor zo’n zich zelf geschonken vrije dag.

Merijntje denkt dat de mensen die zo dolgraag op bevrijdingsdag vrij hebben dat heel goed kunnen regelen door een vakantie dag of snipperdag daarvoor op te offeren. Dan is er geen centje pijn en hoeven de mensen die geen behoefte hebben aan zon vrije dag er ook niets van te merken. Daarmee wordt ook de werkgever niet belast met het doorbetalen van een dag waarop geen enkele prestatie wordt geleverd en het bedrijf dus geld kost. Bovendien nog met de kans dat de werknemer de andere dag wel op het werk verschijnt maar zo moe van het feesten is dat hij of zij niet tot een optimale prestatie in staat is. Bevrijdingsdag komt steeds verder van de werkelijkheid van het moment in 1945 af te staan.

Merijntje is er niet van overtuigd dat de meerderheid van de jeugd veel afweet van de geschiedenis die te maken heeft met het bestaan van dodenherdenking en bevrijdingsdag... Merijntje vreest dat een dergelijke dag steeds meer het karakter krijgt van Kerst en Pasen waarbij wel wordt gefeest maar dat men niet meer weet wat de diepere oorsprong van deze dagen betekenen.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010