Media Nationale Dankdag voor onze volle graanschuren

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12083
  • 91
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 8 augustus 2015

Nationale Dankdag vanwege onze volle graanschuren

 

Merijntje keek met genoegen naar de werkzaamheden rondom de graanoogst. Het kon bijna niet mooier met zo’n heerlijk droog en zonnig zomerweertje. De stofwolken omgaven de maaidorsers en dat betekende dat de graankorrels goed gedroogd waren door de zonnewarmte en het vochtgehalte ergens tussen de 14 en 16% lag. Tevens blijken de tarweopbrengsten dit jaar niet tegen te vallen want met een score van 10 tot 12 ton tarwe per ha mag je niet mopperen gezien de droogte die het afrijpingsproces hier en daar geforceerd versnelde.

Merijntje vindt het opvallend dat blijkbaar niemand even stil staat bij het feit dat onze graanschuren weer overvloedig zijn gevuld en ons volk geen angst hoeft te hebben voor honger. We kunnen weer volop brood bakken van het graan dat wordt binnengehaald. Merijntje weet ook wel dat niet alle tarwerassen optimaal geschikt zijn om brood te bakken. Maar het feit dat je verzekerd bent van genoeg voedsel en je als consument niet als een dier van de vroege morgen tot late avond op zoek moet naar voedsel en nooit zeker weet wanneer je iets eetbaars tegenkomt.

Merijntje is van mening dat er in ons land een Nationale Dankdag voor onze volle graanschuren zou moeten komen om daarmee het belang van een veilige voedselvoorziening te onderstrepen. Al was het om te beginnen maar een “Dag van de volle Graanschuren”. Er zijn tegenwoordig zoveel dagen voor het een of ander naast de bekende Moeder en Vaderdag. Ooit waren er in de kerken Dankdagen voor het Gewas en voor de Oogst.

Die zullen er hier en daar nog wel zijn en de mensen die de diensten bezoeken zullen zeker dankbaar stilstaan bij het feit dat we dankbaar mogen zijn voor het binnenhalen van een goede oogst. Merijntje denkt dat de Landbouw zelf ook laks is om het feit onder de aandacht te brengen dat ons volk weer verzekerd is van “brood op de plank”. Wat zou het nou kosten om nu in de oogstmaand terwijl al het graan bijna binnen is dit ook in de zaterdagedities van de kranten met een opvallende advertentie onder de aandacht van de lezer te brengen. Of een Sterreclamespot maken met daarin de boodschap dat dankzij onze graanboeren niemand met honger naar bed hoeft te gaan. Zelfs de “armen en behoeftigen” in ons land zijn in staat om brood te kopen want het is zeker niet duur en daarom voor iedereen beschikbaar.

Voedselbanken doen hun werk maar de gebruikers van die voedselbanken zullen ook zonder die hulp in staat zijn om hun dagelijks brood te kopen. Nog even en de graanoogst van 2015 zal weer “vergeten “zijn en dan zal de boer zich richten op het binnenhalen van de aardappelen. Het grote verschil tussen aardappelen en tarwe is echter dat je tarwe jarenlang kunt bewaren en dat aardappelen na een jaar niet meer te eten zijn. Kortom Merijntje hoopt dat de consument een ogenblik stil staat bij de weelde die hem of haar ten deel valt vanwege het feit dat er in dit land echt niemand ooit honger hoeft te lijden. Wie het tegendeel beweert heeft zand in de ogen is de stellige mening van Merijntje.

Categorieën: Algemeen, Akkerbouw, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010