Media Oogst van late sperciebonen door Jansen & Co op de Brabantse Wal

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12159
  • 191
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 6 oktober 2015

BeGemechaniseerde Sperciebonen oogst met Big Jack op de Brabantse Wal

We waren op 5 oktober 2015 getuige van de mechanische oogst van een perceel prinsessenbonen op de Brabantse Wal; nabij Bergen op Zoom. Het was prachtig om te zien hoe verfijnd de mechanisering in de agrarische sector is voortgeschreden. Een drietal zelfrijdende bonenplukkers met de merknaam Pixall Big Jack waren aan het werk met veel geraas maar in een slakkengangetje reden ze in ganzenpas achter elkaar.

De Big Jack’s zijn eigendom van Jansen & Co uit Ossendrecht. Zij oogsten in opdracht van Holland Crop de bonen in de regio die voor dat bedrijf worden geteeld bij diverse akkerbouwbedrijven. Daarnaast teelt Jansen & Co ook zelf een groot areaal bonen die deels naar Holland Crop gaan en deels bij andere afnemers worden afgezet. Beluister ook het gesprek dat we hadden met Ronnie Jansen van Jansen & Co.

De boontjes werden van de stengel gestript en daarna via een enorme ventilator gescheiden van blad en delen van de stengel om vervolgens netjes geplukt en schoon in de voorraadbunker van de Big Jack te worden geblazen. Op het veld stonden kippers met tractoren gereed om de boontjes uit de voorraadbunkers te ontvangen. Vervolgens werd het verse produkt naar “Holland Crop” in Ossendrecht gebracht waar het zeer zorgvuldig wordt geschoond en gesorteerd om tenslotte in kratten te belanden die naar diverse filialen van Albert Heijn worden gebracht. Vandaag geoogst en enkele uren later winkelklaar om nog dezelfde dag of de andere dag vers in de schappen te belanden bij het grootwinkelbedrijf.

Dit perceel bonen was een tweede gewas in een teeltjaar want eerder op dit perceel waren er plantuien gepoot en ook geoogst en afgeleverd om er vervolgens nog bonen te zaaien die mooi op tijd plukrijp waren. Het betreffende perceel waar we filmden is gelegen op de Brabantse Wal nabij Bergen op Zoom. Het gaat om goede zandgrond met een goede ontwatering. Je kunt het een echt Brabantse Wal streekproduct noemen en het zou mooi zijn als het ook als zodanig herkenbaar in de winkelschappen zou kunnen liggen maar zover is het nog niet ofschoon individuele groenteboeren dat vaak al wel doen.

 

Bekijk de video die we maakten van deze fraaie oogstdag via bijgaande you tube link: Wat gebeurt er daarna met de vers geoogste boontjes!!!! Om te zien wat er met de sperciebonen afland gebeurt wanneer ze bij Holland Crop belanden dan kunt U dit filmpje bekijken dat we in 2012 maakten in gezelschap van bonenteler Jack Jacobs uit Ossendrecht https://www.youtube.com/watch?v=OT77aNHcs_0 schrijving

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010