Media Ook een boer is een mens met een selfie

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11516
  • 847
  • 0
  • 0
Delen
  • merijntje
  • 138 media
  • uploaded 8 januari 2014

Ook boer is mens met een `selfie`
Merijntje begint vol goede moed aan het jaar 2014 maar hij maakt zeker geen goede voornemens omdat hij zeker weet dat er toch niks van terecht komt. Hij maakt zijn voornemens van dag tot dag en dat geeft hem de mogelijkheid het voornemen dan ook van dag tot dag bij te stellen en aan te passen of te vergeten en weer te herinneren. Hij voelt alweer het voorjaar komen ook al is het nog midden in de winter en hopen de akkerbouwers nog op een stevige vorstperiode. Maar de dagen zijn al zichtbaar langer.
Nee, hij wil geen vorst om de schaatsen onder te binden maar omdat een strenge vorst heel goed is voor het akkerland en dan vooral op de klei. Na zo'n stevige vorstperiode kun je als het droog opdooit een prachtig zaaibed maken. Merijntje is van mening dat alleen de akkerbouw nog een echte voorjaars gebonden agrarische sector is. Dat is de tijd van zaaien en van poten. In de melkveehouderij is dat al weer heel wat minder maar ook nog duidelijk zichtbaar. De weilanden moeten worden bemest om het gras aan het groeien te krijgen.
De koeien gingen vroeger allemaal de wei in als er genoeg gras stond. Doordat er steeds meer melkveebedrijven zijn die de koeien het jaar rond binnen houden wordt daar de voorjaarsbeleving een stuk minder. In de varkens- en pluimveehouderij is het eigenlijk altijd voorjaar want daar gaat het proces van nieuw leven van geboorte van biggen en het uitkomen van kuikens continu door. In die bedrijven is het verschil tussen de seizoenen achter de muren en deuren niet meer zichtbaar voor de buitenwereld.
Dat is gelijker tijd ook het kritieke punt want de burger/consument weet niet wat daar gebeurt en hij of zij wordt ook kramachtig buiten de deur gehouden. Niet omdat men wat heeft te verbergen maar het zou kunnen zijn dat ze ziektekiemen mee naar binnen brengen en de varkens of hennen besmetten.
 
Merijntje pleit ervoor om bij ieder agrarisch bedrijf een informatiebord te plaatsen waarop de voorbijganger kan zien en lezen wat er daar achter de muren en deuren gaande is. Hij vindt het ook belangrijk om een foto te plaatsen van het gezin of van de ondernemer waardoor de informatie een menselijk gezicht krijgt. Merijntje denkt dat dit alles een kleine moeite is en nu ook het maken van een "selfi" in agrarische kringen ingang heeft gevonden moet het plaatsen van een webcam in de varkens- of pluimveestal een gemakkelijk te maken volgende stap zijn.
 
Een "Big Brother` systeem waarbij geen sensatie te pas komt maar kostbare informatie ten bate van de sector voor iedere geïnteresseerde beschikbaar komt.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010