Media Opa nooit eenzaam op de boerderij maar hoe zit dat met Oma in het dorp

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13091
  • 36
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1577 media
  • uploaded 7 december 2018

Nuttig werk voor Opa op de boerderij maar wat te doen met Opoe in het dorp?

Merijntje uit Halsteren las dat er tegenwoordig veel ouderen zich erg eenzaam voelen. Ze hebben weinig contact met kinderen en kleinkinderen en voelen zich min of meer vergeten. Merijntje die zich zelf ook al een beetje oud mag noemen dacht terug aan de tijd dat hij jong was en op de boerderij thuis was. Zijn ene Opa van vaders kant woonde eigenlijk bij hem en zijn ouders en zusje in huis. Niet echt, want ze hadden een huisje tegen het bestaande huis aangebouwd en daar woonde Opa en Oma of zeggen ze meer Opoe. Merijntje kon gewoon “binnendoor” naar de vertrekken van zijn grootouders.

Toen zijn Opoe ziek werd en niet meer thuis kon worden verpleegd bleef Opa achter maar die voelde zich volgens Merijntje zelden eenzaam. Of dat waar is weet hij overigens niet zeker want aan zijn Opa werd nooit gevraagd of hij zich misschien eenzaam voelde. Zulke dingen vroeg je niet in die tijd. Ook zijn andere Opa van moeders kant was niet eenzaam in de zin des woords zoals we dat nu ervaren. Deze Opa had bedongen bij de overdracht van de boerderij aan zijn dochter dat ze hem “aan het eind moesten brengen” Dat wil zeggen ze hadden een zorgplicht tot aan zijn dood.

Hij bewoonde een helft van het huis en de andere helft was voor zijn dochter en haar man en kind. Ook daar was er een prettige manier van samenleven. En… ook toen werd nooit gevraagd of hij zich eenzaam voelde in de lange periode dat hij weduwnaar was. Dat kwam gewoon in niemand op want hij hoorde er toch gewoon bij en wat zou hij nou te klagen kunnen hebben. Opa’s hadden een nuttige functie op de boerderij. Merijntje weet nog goed hoeveel klusjes Opa allemaal nog deed op de boerderij.

Natuurlijk waren er ook momenten dat Opa meende sommige dingen beter te weten en een beetje verongelijkt moest constateren dat zijn raad in de wind werd geslagen. Merijntje kent ook voorbeelden waarbij de oudjes plaats moeten maken voor de nieuwe generatie en dan naar het dorp verhuisden. Opa gaat dan nog iedere dag naar het bedrijf om mee te helpen met het werk en Oma blijft dan achter want ze kan het bijv. niet zo goed vinden met haar schoondochter. Dat heeft dan tot gevolg dat Oma wel vereenzaamd in dat rijtjeshuisje in het dorp.

Merijntje denkt dat het dan niet eerlijk verdeeld is. Opa leeft en Oma versuft en dat is jammer….

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010