Media Slapen met de ramen open

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11292
  • 870
  • 0
  • 0
Delen

Slapen met de ramen open.
Merijntje heeft genoten van de hittegolf die we achter de rug hebben. Het was warm maar goed uit te houden, De enige zorg die hij had was dat het te droog werd voor de landbouwgewassen. In de wetenschap dat hij daar toch niks aan kon doen schoof hij die zorg alweer snel opzij en ging hij verder met genieten van de mooie zomer. Maar de afgelopen twee dagen heeft hij 54 millimeter regen afgetapt die tijdens onweersbuien viel. Gelukkig zachte onweersbuien die geen windvlagen of hagel brachten maar slechts zeer welkome zachte ruisende regen.
Merijntje heeft geen airconditioning in zijn slaapkamer en zijn huis is ook niet optimaal geïsoleerd en dat betekent dat de slaapkamer ook mee profiteert van de zomerse warmte. Dus dan gaan de ramen 's nacht wijd open en kan de koele nachtlucht binnenstromen. Hij heeft wel geleerd om dan snel het licht uit te doen want anders komen er muggen nieuwsgierig naar binnen. Ze kunnen je dan 's nacht behoorlijk uit de slaap houden.
Aangenaam werd hij wakker door het geluid van een uil en zingen van een nachtegaal en dacht hij terug aan zijn jeugd toen vrolijke jongelui midden in de nacht met een biertje op zingend huiswaarts fietsten. Merijntje viel het op dat de hanen zo actief kraaien bij het ochtendgloren en zelfs daarvoor al. Hij was ook verbaasd dat er zoveel hanen in de omgeving actief zijn. Mooi is dat de ene haan kraait naar de andere en ze proberen elkaar te overstemmen. Met dichte ramen hoor je dat allemaal niet. En dan zijn er ook weer mensen die beginnen te klagen over het kraaien van de hanen want ze willen slapen en niet wakker worden gemaakt door deze mooie natuurlijke wekker.
Merijntje herinnert zich nog het verhaal van die pastoor die op de vroege zondagochtend de klokken liet luiden want de mis zou spoedig beginnen en dat mocht het dorp weten. Maar er waren er die wakker werden van dat gebeier en begonnen te klagen en het voor de rechter brachten. De pastoor moest zich koest houden en mocht niet meer zo vroeg aan het klokkentouw trekken.
Merijntje weet dat ook veel boeren van buren last hebben en dat de buren dat van boeren zeggen. De trekkers starten te vroeg in de morgen, of het geluid van de koeling van de aardappelbewaarplaats irriteert hen. Ze klagen over de hanen en het geluid van het hagelkanon of over de geur van mest en vers gerooide uien en ga zo maar door.
Gelukkig kunnen veel van die problemen door goed overleg en begrip voor elkaar worden opgelost. De maand augustus komt er aan en dat is bij uitstek de oogstmaand. De tarwe begint snel te rijpen en de maaidorsers staan startklaar. Veel van het graszaad is ondertussen al gedorsen en het graszaadhooi geperst en afgevoerd. De eerst stoppelbewerkingen hebben al plaats gevonden en zo begint de polder geleidelijk aan van kleur en pracht te veranderen.

Categorieën: Algemeen, Akkerbouw, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010