Media Streekproducten winkel naar het centrum van de stad

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11928
  • 253
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 14 februari 2015

Streekprodukten naar een winkel in het stadscentrum
 
Merijntje uit Halsteren las in de lokale krant dat men plannen heeft om in het centrum van de stad Bergen op Zoom een streekproducten winkel op te zetten. Want zo redeneert men: het is voor toeristen of dagjesmensen die de stad bezoeken vaak ondoenlijk om langs de verschillenden boerderijwinkeltjes te gaan om daar verschillenden streekproducten te gaan kopen. Dus dan brengen we de variatie aan streekproducten naar een centraal punt in de stad zodat de vreemdeling toch gemakkelijk zijn of haar keuze kan maken uit de streekgebonden heerlijkheden. Merijntje vindt het wel een aardig idee maar om het idee verder uit te werken is weer wat anders.
 
Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg leegstaande winkelpanden in het centrum van de stad dus om een locatie te vinden zal niet zo moeilijk zijn. Dan rijst de vraag of er ook huur moet worden betaald en hoe hoog die is. Daarnaast zal de winkel ook “bemand” moet worden. Zijn dat vrijwilligers die begaan zijn met de streek of moeten het betaalde krachten worden?.
 
Merijntje vraagt zich dan verder af bij wie de streekproducten worden ingekocht. Hij is op de hoogte van de grote hoeveelheid boerderij verkooppunten in de omgeving van de stad en aangrenzende dorpen. Worden de asperges dan gehaald bij Piet of bij Kees of bij Jan of bij Geert. Komt er dan ook nog een persoonlijk kaartje aan te hangen zodat de koper het streekproduct kan koppelen aan de producent met een foto van die man of vrouw? Zijn er dan ook nog verschillen in smaak vanwege de grondsoort waarop de producten zijn gegroeid of is allemaal een pot nat?
 
Want Merijntje weet ook dat het kopen van een streekproduct of het nu asperges of aardbeien of boerenkaas of scharreleieren betreft de echte charme ontleend aan het feit dat de koper ook de sfeer van het boerenbedrijf meekrijgt als hij in het winkeltje staat. De geur en de geluiden en de omgeving spelen natuurlijk ook een grote rol in de totale beleving zoals dat zo mooi heet. Daarbij tekent Merijntje wel aan dat op meer en meer bedrijven met een boerderijwinkel het gemak van een “automaat” is ontdekt zodat bij nacht en ontij inkopen kan worden gedaan terwijl de uitbaters van de winkels er niet meer voor thuis hoeven te blijven. Dat is echter wel een onpersoonlijke benadering wat een deel van de charme van het kopen bij de “boer” doet verbleken .
 
Merijntje hoorde ook reeds de zorg uitspreken van enkele boeren en tuinders dat het “gemak” van een streekproducten winkel in de stad de lokale bevolking die deze verkooppunten placht te bezoeken nu zal worden weerhouden om nog naar de echte boerderijwinkeltjes te gaan waardoor die in omzet worden geschaad. Misschien geheel ongegrond maar niet onvoorstelbaar.
Al de streekproducten uit het gebied rondom Bergen op Zoom en de daaraan grenzende gemeenten krijgen in feite al een overkoepelend keurmerk onder de naam “Brabantse Wal” Het zou volgens Merijntje ook denkbaar zijn dat de lokale supermarkten een schap inruimen waar de streekproducten kunnen worden uitgestald en worden gekocht. Ze doen dat ook al bij supermarkt AH met Halal producten voor de moslimgemeenschap. Voorts zou het naar de mening van Merijntje ook een idee zijn om de streekproducten op de weekmarkt te verkopen bij een speciale “Brabantse Wal” kraam. Kortom vele mogelijkheden om streekproducten bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.
 
Merijntje wil er dan wel graag nog aan toevoegen dat die streekproducten ook herkenbaar in smaak moeten zijn en dat aan de presentatie en de kwaliteit geen enkele concessie mag worden gedaan.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010