Media Vegetarische slager is vleesch noch visch

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12185
  • 139
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1624 media
  • uploaded 24 oktober 2015

Vegetarisch vlees is vleesch noch visch

 

Merijntje hoort dezer dagen steeds een radioadvertentie voorbijkomen van de vegetarische slager Jaap Korteweg die zich zelf aanprijst als de slager van “morgen”. Dat deed Merijntje denken aan de kroegbaas die boven zijn toog een leuze had gespijkerd met de woorden “morgen voor iedereen gratis bier” in de wetenschap dat morgen nooit zou komen. Korteweg is bezig met een crowdfunds actie om kapitaal te verzamelen voor de bouw van een fabriek waar vegetarische “vlees”produkten kunnen worden gemaakt. Kennelijk is het stadium van experimenteren met vegetarische slagerijprodukten gepasseerd en wil hij er nu de brede markt mee op zowel in binnen als in buitenland. Merijntje heeft zo zijn bedenkingen bij het vegetarisch vlees want hij denkt dat het onzin is want echt vlees is niet te vervangen. Dat wil niet zeggen dat er geen plaats zou zijn voor de vegetarische slager.

De tijd zal het leren in hoeverre dit project een stuk van de markt zal veroveren. Aan de andere kant denkt hij dat iemand die geen echt vlees wil eten ook geen “nep”vlees zal willen eten want hoe hypocriet kun je zijn om vegetarische “vlees” te willen eten en dan te denken en te proeven dat het om echt vlees gaat. Merijntje denkt aan de verovering van de markt door margarine en daarbij roomboter min of meer als basis broodsmeersel uit de markt heeft geduwd. Toen Merijntje destijds van zijn moeder om boodschappen moest in het dorp kreeg hij op het hart gedrukt dat hij “goeie boter” mee moest brengen en dus in geen geval “bleuband margarine”. Zijn moeder had het toen over surrogaat boter.

Merijntje is van mening dat de Nederlandse vleesveehouderij zijn best zal moeten doen om de vleesconsumptie op peil ter houden want er is een tendens dat die vleesconsumptie gestaag langzaam aan het dalen is. Hij las dat er in 2014 gemiddeld 76 kilo vlees per hoofd van de bevolking werd verbruikt. Daarbij dient bedacht te worden dat dit bruto verbruik is dus vlees met botten en al. Het getal moet teruggerekend worden naar circa 36 kilo netto vlees.. Dan wordt alles meegerekend ook het broodje met ham of de leverworst en dergelijke.

Hoe krikken de vleesveehouders de consumptie weer op? Merijntje denkt dat er een belangrijke taak ligt bij de moeders en vaders die hun kinderen vlees moeten leren eten. Maar dan moeten die ouders ook de kunst verstaan om het biefstukje of karbonaadje goed te kunnen bakken zodat het bij het bereiden niet wordt mishandeld en dat daardoor de smaak wordt verziekt. Merijntje is nu vast van plan om een stukje vegetarisch vlees te kopen en het ook serieus te bereiden en de smaak en het gevoel daarbij aan een eerlijk oordeel te onderwerpen.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010