Media Via eigen groentetuintje leert schooljeugd wat de zorgen van boeren en tuinder zijn

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12931
  • 75
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1575 media
  • uploaded 8 december 2017

Via eigen groentetuintje leren kinderen wat zorgen van boer en tuinder zijn

Merijntje uit Halsteren keek met welgevallen naar het bericht dat Tjeerd de Groot van D66 heeft gepleit voor het aanleggen van groentetuintjes bij basisscholen. Merijntje ziet dat als zeer positief want zo kunnen kinderen leren wat er allemaal komt kijken eer een zaadje is volgroeid tot een worteltje. In dit verband is de kop van het artikel wat misleidend want het leek er op dat je na het zaaien vrijwel meteen ook een wortel kunt oogsten en dan er van kan genieten wanneer het kind die wortel opeet.

Er komt veel meer kijken na het zaaien en dat zullen die kinderen merken ook. Dan zullen ze beseffen dat het niet allemaal vanzelf gaat. Na opkomst van het zaadje begint de strijd om het bestaan. Insecten en schimmels zullen op de loer liggen om het tere plantje te belagen. Ook het onkruid laat van zich weten en gaat de strijd aan wie het meeste plaats krijgt in het groententuintje. Kinderen zullen dan volgens Merijntje beseffen dat je soms gewasbeschermingsmiddelen en bestrijdingsmiddelen moet gebruiken en je die dan niet klakkeloos “landbouwgif” noemen maar “medicijnen”

Wanneer ze het biologisch willen doen dan zal de onderwijzer hen moeten beschermen want daarmee zijn vele plagen en belagers niet altijd de kop in te drukken en zullen de kinderen tot hun verdriet de “oogst” zien mislukken. Misschien dat ze dan ook duidelijk kan worden gemaakt dat het niet mogelijk is om de wereld te voeden met alleen biologische landbouw.

Kortom het idee van de school groentetuintjes is niet helemaal nieuw maar verdient het om stevig te worden omarmd.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010