Media Waarom zou je in hemelsnaam nog boer willen worden

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13291
  • 48
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 17 april 2020

Waarom wil iemand in hemelsnaam nog steeds boer worden

Merijntje uit Halsteren weet dat boeren gaan klagen over de langdurige droogte terwijl ze 3 a 4 weken geleden nog klaagden over het feit dat het te nat was. Klagen boeren altijd of is dat maar een fabeltje?

Merijntje denkt dat boeren ook van het soort zijn dat instemt met het gezegde “Klagers geen nood en stoefers geen brood” Toch is het boerenvak of levenswijze een bezigheid waarbij vaak veel te klagen valt. Kijk nu maar… het is weer te droog en in het vroege voorjaar moet het op tijd een buitje regenen om de kieming van de gewassen goed te laten verlopen. Het is altijd wat in het boerenvak en dan is het volgens Merijntje toch verbazingwekkend dat er nog steeds voldoende “aanwas” is om de opvolging zeker te stellen. De jongeren zijn niet bang voor een uitdaging en de onzekerheid die het met zich meebrengt. Mogelijk zijn ze banger voor de financiële consequenties die een bedrijfsovername met zich meebrengt.

Neem de aardappelsituatie. De frietaardappelen worden niet meer afgenomen en de financiële strop komt op het bordje van de teler terwijl die nu ook geld moet uitgeven om de aardappelen voor de nieuwe oogst te gaan poten. Waarom is het in het boerenvak zo onzeker wat betreft de uitkomsten?? Het antwoord is kort, omdat de stiel afhankelijk is de weersomstandigheden en onzekere marktvoorwaarden. Het blijft ieder seizoen opnieuw gokken met de gedachte dat het wederom wel goed zal komen.

Merijntje heeft grote bewondering en waardering voor die mannen en vrouwen die het aandurven om een bedrijf over te nemen en voort te zetten.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010