Media Wie honger heeft gekend weet eten echt te waarderen

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13007
  • 59
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1577 media
  • uploaded 18 mei 2018

Wie ooit honger heeft gekend zal het eten pas echt waarderen.

Merijntje uit Halsteren werd gegrepen door een filmbeeld uit Venezuela op het journaal waarop te zien was dat een gestorven klein kind in een open doodskistje lag. Op zich al dramatisch om te zien maar nog meer omdat het kind gestorven was vanwege honger die er in het land schijnt te heersen.

Merijntje kan niet vaststellen of het een eerlijk beeld is want cameramensen kunnen voor het gewenste effect de beelden die u en wij te zien krijgen behoorlijk naar hun hand zetten. Venezuela is een tropisch land met genoeg regen en een weelderige plantengroei en dan zou je als leek toch zeggen daar moet voldoende te eten zijn want het kan er groeien als kool. Merijntje herinnert zich de uitspraak van een voormalige leider uit Suriname de heer Jopi Pengel die zei “als ik mijn wandelstok hier in de grond steek dan gaat hij spontaan groeien en komen er vruchten aan”. Een leuke beeldspraak om aan te geven hoe goed het wil groeien in het buurland van Venezuela.

Dit voedselprobleem daar in Venezuela is veroorzaakt door politieke onrust en niet door droogte of een tyfoon maar helaas door gekissebis tussen lieden die zo graag de macht willen hebben in het land. Merijntje weet dat dit jammer genoeg niet het enige land is waar zo’n probleem speelt. Het zijn altijd de politieke strubbelingen waarvan de burger de dupe wordt als het om zijn of haar voedselvoorziening gaat. Zimbabwe is een “mooi” voorbeeld waarbij de voedselvoorziening in gevaar is gekomen.

Voordat het land onafhankelijk werd was er een floriserende boerenstand die zoveel produceerden dat ze zelfs konden exporteren. Na de onafhankelijkheid werden de blanke (witte) boeren onder druk gezet om hun ontgonnen gronden af te staan aan een deel van de zwarte politieke elite. Wanneer dat niet goedschiks ging dan ging het kwaadschiks. Het gevolg was een ineenstorting van de agrarische sector en voedselschaarste voor het volk.

Merijntje kan het niet laten om te wijzen op de situatie in Nederland waar we in de jaren 44 en 45 tijdens de tweede wereldoorlog een hongerwinter hebben gekend. Toen trokken mensen uit bittere noodzaak op zoek naar het meest elementaire voedsel en klopten daarvoor aan bij boeren en tuinders. Merijntje denkt dat de burger in Nederland zich gelukkig mag prijzen met zo’n efficiënte agrarische sector zoals wij die hier kennen. We produceren in overvloed en exporteren dat tegen goed geld voor onze economie naar andere landen.

Het is jammer denkt Merijntje dat er een groeiende groep lieden van alles wat mis is in de Nederlandse natuur de boeren de schuld geven. Ze willen op van alles en nog wat de boer knevelen en hem de ruimte om te ondernemen ontnemen. Ze doen dat allemaal omdat ze nooit een moment ook maar enige honger hebben gekend want de voedselvoorziening is steeds optimaal verzekerd .

Soms mijmert Merijntje wel eens dat de consument eigenlijk af en toe een soort van schaarste zou moeten kennen om dan daarna de overvloed te kunnen waarderen.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010